VNV Nation
Dom omladine Beograda
12. Decembar 2009.
Organizator: Nightpromotions

14. decembar 2009.

 
 
 
 

U organizaciji malog, ali žilavog beogradskog promoterskog lejbla Nightpromotions 12. decembra jedan od popularnijih EBM (Electro Body Music) bendova, britanski VNV Nation, nastupio je pred nešto manje od dvesta fanova u velikoj dvorani Doma omladine Beograda.

Posle manje, više uspelih gostovanja bendova Diorama (2x), Gothica (2x), Diary of Dreams, Assemblage 23, Clan of Cymox, Combichrist, Aestetic Perfection i Cybercide mlađi gothic fanovi vaspitavani na najtovima nezamenjivih DJ-eva, koji u paničnom pokušaju da pobede godine koketiraju sa svim novim tredovima, nestrpljivo su ispratili bledunjavu nemačku predgrupu Head-Less.
Razvoj muzike koja se može obeležiti izrazom gothic u raznim pod-pravcima posebna je tema. Ipak ne može se zanemariti da je nešto što se od kasnih osamdesetih pojavilo kao electro-gothic vremenom nametnulo kao amalgam trendovskih muzičkih pravaca, poput techno-pop-a, koji sa izvornim stilom u muzičkom i sub-kulturnom smislu nemaju skoro nikakve veze. To potvrđuje pojava lidera benda koji sa polo majicom i viškom kilograma deluje kao fudbalski fan koji sa stilizovanim devojčicama iz prvih redova nema mnogo veze. Bend pored pevača i producenta Ronana Harisa čini bubnjar Mark Džekson na elekto setu udaraljki i novi član koji upravlja sintisajzerom i lap topom koji je, po svemu sudeći, koletaralna dobit preseljenja benda u Hamburg. U pozadini je video bim sa samo nekoliko simbola, ljubičasti strob lajt i bend poletno kreće sa materjalom sa novog albuma Of Faith, Power and Glory.
Ipak bolju rekaciju izazivaju stare numere, kao što je "Dark angel". Sve teče nekako ravno uz umeren odziv publike koja prihvata da podigne ruke, ne i da previše igra. Naziv benda je skraćenica od "Victory, not Vengeance". Tekstovi i poruke nisu neinventivni, ali su posebna priča za koju sada nemamo dovoljno prostora.
Ipak, muzički je sve predvidljivo, semplovi su uglavnom isti, uz par balada, vokal je u okviru ograničenog tonaliteta. Polako, atmosfera se zagrevala, čemu doprinosi nekolicina razigranijih navijača. Herisova komunikacija je sve bolja, objašnjava da je prethodni beogradski koncert otkazan zvog problema sa carinom.
Prvi bis izazvan je jakom reakcijom publike, drugi je isforsiran, na kraju podela kompakt diskova fanovima iz prvog reda je nešto što se ne viđa na svakom koncertu. Do sutra u Zagrebu...
Sve u svemu nešto malo zadovoljstva za nove generacije koje su vaspitavane u vreme kada su legendarni Fields of the Nephilim za njih zaboravljeni retro bend i dovoljno satisfakcije za organizatore koji ipak imaju pravo da veruju da se može dalje. A zahvaljujući činjenici da je evropsko sunce zagrejalo i naše krajeve, pravi posvećenici će moći da se bez viza naredne godine upute na Gothic Treffen koji se, kao i obično, održava u Lajpcigu, od 21.-vog do 24.-tog maja.


tekst - zlatan begović

 
 

koncerti

Nesalomivi
Dom omladine Beograda
10.12.09.




Pet Shop Boys
KC Dražen Petrović
29.11.09.




Fit
Livingroom, SKC
27.11.09.




Wovenhand
Dom omladine Beograda
25.11.09.




Johnny Winter
Dom omladine Beograda
24.11.09.




Diana Krall
Univerzalna sala, Skoplje
20.11.09.